Home / Novice / Izobraževanje / Naš gasilec svetuje / Kako deluje sistem javnega alarmiranja?

Kako deluje sistem javnega alarmiranja?

Poznate delovanje sistema javnega alarmiranja? Veste, kaj narediti ob zvoku sirene?

Sistem javnega alarmiranja

Alarmiranje se organizira kot enoten sistem, ki ga bo možno upravljati na državni, regionalni in lokalni ravni. Za delovanje sistema javnega alarmiranja skrbijo občine, Uprava RS za zaščito in reševanje pa za njegovo organizacijo in delovanje na državni in regionalni ravni. Gospodarske družbe, zavodi in druge organizacije, ki opravljajo za širše okolje nevarno dejavnost, morajo na svoje stroške organizirati in vzdrževati alarmni sistem glede na nevarnost, ki jo povzročajo.

Vlada je z Uredbo o organizaciji in delovanju sistema opazovanja, obveščanja in alarmiranja (Ur. l. RS, št. 105/07), z dne 19. 11. 2007 potrdila enotne znake za alarmiranje ob nevarnostih na območju države. Z isto uredbo je določila tudi enotno številko za klic v sili – 112.

OPOZORILO NA NEVARNOST1. OPOZORILO NA NEVARNOST – enoličen zvok sirene, ki traja 2 minuti, se uporabi za napoved bližajoče se nevarnosti visoke vode, požara, ekološke in drugih nesreč.

Vključite radio ali TV in spremljajte obvestila o nevarnostih ter ukrepajte v skladu z njimi.

NEPOSREDNA NEVARNOST2. NEPOSREDNA NEVARNOST – zavijajoč zvok sirene, ki traja 1 minuto, se uporabi ob nevarnosti poplave, večjem požaru, radiološki in kemični nevarnosti, nevarnosti vojaškega napada ter ob drugih nevarnostih.

Vključite radio ali TV in poslušajte navodila o zaščitnih ukrepih ter ravnajte v skladu z njimi.

KONEC NEVARNOSTI3. KONEC NEVARNOSTI – enoličen zvok sirene, ki traja 30 sekund, se obvezno uporabi po prenehanju nevarnosti, zaradi katere je bil dan znak za neposredno nevarnost.

Spremljajte radijska in televizijska obvestila.

4. PREIZKUS SIREN je vsako prvo soboto v mesecu ob 12. uri in je enak znaku za konec nevarnosti!

Na območjih občin Brežice, Krško in Sevnica ter Hrastnik in Trbovlje velja poseben znak za alarmiranje ob neposredni nevarnosti nesreče s klorom.

NEPOSREDNA NEVARNOST NESREČE S KLOROM2a. NEPOSREDNA NEVARNOST NESREČE S KLOROM – zvok sirene, ki traja 100 sekund: 30-sekundni zavijajoč zvok sirene, 40-sekundni enoličen zvok sirene in 30-sekundni zavijajoč zvok sirene, se uporabi ob uhajanju klora v okolje. Uporabite osebna zaščitna sredstva. Takoj se umaknite v višje kraje v smeri proti vetru.

NEPOSREDNA NEVARNOST POPLAVNEGA VALA2b. NEPOSREDNA NEVARNOST POPLAVNEGA VALA – zavijajoč zvok sirene, ki traja 100 sekund: 4-sekundni intervali zvoka sirene z vmesnimi 4-sekundnimi premori, se uporabi ob prelivanju ali porušitvi pregrade na jezu vodne elektrarne. Takoj zapustite ogroženo območje in se umaknite nad označeno raven, ki jo lahko doseže poplavni val.

Vir: Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje

Preberite še

Mesec požarne varnosti: Po potresu lahko tudi zagori!

Oktobra tudi pri nas dan odprtih vrat! Vabljeni!