Home / Novice / Izobraževanje / Naš gasilec svetuje / Požarna varnost vašega doma med dopustom

Požarna varnost vašega doma med dopustom

Mogoče odhajate na dopust? Ste prepričani, da je vse izklopljeno in da vam pozabljen vključen likalnik nebo uničil dopusta?… Preberite si ta članek in poskrbite za požarno varnost vašega doma, medtem ko ste vi na dopustu! In seveda UŽIVAJTE na zasluženem dopustu.


Kako zagotoviti najboljšo požarno varnost vašega doma?

Preden zapustimo dom, ga navadno zaščitimo pred vlomilci, enako pomembno pa je, da poskrbimo tudi za požarno varnost. Na dopust gremo lahko mirni in ga v miru preživimo, če upoštevamo preprosta navodila. Pred odhodom storimo vse, kar je mogoče, da bi dom zavarovali pred požarom.

  • Prepričajmo se, ali smo ugasnili vse luči in izklopili vse gospodinjske aparate (likalnik, sušilnik, opekač, grelnik vode, štedilnik, pečico, pralni in pomivalni stroj, električne radiatorje itn.).
  • Iz omrežja izklopimo vse električne naprave, kot so televizor, radio, računalnik itn. saj lahko kratek stik ali udar strele povzroči požar.
  • Poskrbimo, da bodo garaže, delovne sobe, podstrešja in kleti pospravljeni, odstranimo lahko vnetljive in gorljive snovi.
  • V stanovanju ne hranimo vnetljivih tekočin, topil, čistil, pršil in barvil, temveč jih hranimo v primerno zračenem prostoru, stran od ognja in vira toplote.
  • Zaprimo plinsko jeklenko, da preprečimo uhajanje plina in eksplozijo.

  • Izpraznimo pepelnike, še prej navlažimo vsebino, v stanovanju ne puščajmo prižganih cigaret.
  • Da preprečimo širjenje požara, vrata v sobe zaprimo (vendar jih ne zaklepajmo).
  • Če potujemo pozimi, se prepričajmo, da je ogenj v kaminu popolnoma ugasnil. Ohlajen pepel s kovinsko lopato pospravimo v kovinsko vedro in ga zmočimo z vodo, da se popolnoma ohladi. Vedra s pepelom ne puščajmo v stanovanju, temveč ga odnesimo ven in popolnoma ohlajenega (ko ni več nevarnosti vžiga) odložimo.
  • Naslov in telefonsko številko kraja dopustovanja oziroma številko mobilnega telefona pustimo pri sosedih, sorodnikih, prijateljih, da nas lahko pokličejo, če pride do nesreče.

To je le nekaj osnovnih ukrepov, ki vam zagotavljajo požarno varnost doma medtem ko vas ni. Vašim sosedom sporočite, da odhajate na dopust in da naj pazijo na vaš dom medtem ko vas ni. Dobro je da ima nekdo, ki mu zaupate in živi v bližini vašega doma, ključ s katerim lahko vstopi v hišo in za vas preveri, če ste slučajno pozabili kaj ugasniti… In ne pozabite v primeru požara pokličite številko 112.

Vir: Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje

Preberite še

OBVESTILO: Praznične okrasitve z lučkami so lahko nevarne!

Ne pokvarite si praznikov zaradi malomarnosti!