Home / Novice / Strokovne ekskurzije / Strokovna ekskurzija po Kanalski dolini

Strokovna ekskurzija po Kanalski dolini

V soboto 29.9.2012 smo se gasilci in gasilke iz Žužemberka odpravili na ekskurzijo, v sklopu katere smo si ogledali ˝planiško velikanko˝, tržnico v Trbižu, trdnjavo Kluže in muzej 1. svetovne vojne v Kobaridu.

Pot nas je najprej vodila do Kranjske Gore, kjer smo si v Planici ogledali to znamenito  ‘velikanko‘ in najpogumnejši so se po stopnicah povzpeli celo na sam njen vrh.

Pot smo nadaljevali proti Italiji in se ustavili v Trbižu, italijanskem mestu v severovzhodnem delu dežele Furlanija-Julijska krajina v Videmski pokrajini, nedaleč od tromeje med Slovenijo, Italijo in Avstrijo. Ogledali smo si Belopeški jezeri ter znamenito trbiško tržnico, ustavili pa smo se tudi pred vzponom na Svete Višarje.

Preko prelaza Predel smo se vrnili v Slovenijo in se ustavili na trdnjavi Bovške Kluže, kjer so nam na izredno zanimiv način prikazali življenje vojakov, ki so se borili na Soški fronti, o čemer je pisal tudi znani pisatelj Ernst Hemingway. Predstavo so zaključili s pomenljivo mislijo o nesmiselnosti vojne.

Zgodovinsko dogajanje v času 1. svetovne vojne v samem Kobaridu na Soški fronti pa smo nazorneje videli na naši zadnji postojanki, v kobariškem muzeju 1. svetovne vojne. Skozi makete, krajši film ter razlago vodiča smo dobili nazoren vpogled v trpljenje vojakov, način vojskovanja, trpljenje civilnega prebivalstva.

Za družaben zaključek ekskurzije smo se odpravili na skupno pozno kosilo, nato pa smo se odpravili proti Žužemberku, kamor smo prispeli v poznih večernih urah.

Ekskurzija je bila poučna z več vidikov; pokazala nam je prekrasne kotičke Slovenije, za katere marsikdo ne ve, da sploh obstajajo in nas opomnila na lepoto naše države, predstavila nam je zgodovinsko dogajanje v Kanalski dolini v času 1. svetovne vojne, ob enem pa nam je  prikazala pomen  Hobbsovega pregovora “Človek človeku volk!” in krute posledice le-tega.

Nekaj ujetih utrinkov si lahko pogledate v spodnji galeriji.

Preberite še

Izlet v rudnik Mežica

To soboto 15.10.2011 so se gasilci PGD Žužemberk z avtobusom odpeljali na izlet...