Home / Novice / Društveni dogodki / Slavnostna parada ob 130. obletnici delovanja s prevzemom vozila HTRV

Slavnostna parada ob 130. obletnici delovanja s prevzemom vozila HTRV

Osrednje slovesnost ob praznovanju 130. obletnice delovanja društva se je udeležilo preko 150 gasilk in gasilcev in 22 gasilskih vozil.

Prostovoljno gasilsko društvo Žužemberk je imelo 14. julija 2018 osrednjo proslavo ob 130. obletnici delovanja, ki se je pričela z veliko gasilsko parado, v kateri je sodelovalo preko 150 gasilk in gasilcev, zaključila pa s prevzemom novega vozila HTRV za posredovanje na tehničnih intervencijah.

Parada se je pričela ob 17. uri, ko je vodja ešalona odšel do častne tribune in zaprosil za pričetek parade. Po odobritvi so se postrojeni gasilke in gasilci v paradi sprehodili od trga v Žužemberku do prireditvenega prizorišča na igrišče pred OŠ Žužemberk. Konvoj gasilskih vozil, ki je sledil paradi gasilk in gasilcev, se je zbral pri podjetju Keko Oprema d.o.o., se nato peljal čez trg, mimo častne tribune in nato naredil obvoz ter se vrnil na zbirno mesto.

Na čelu parade je šel gasilec našega društva z državno zastavo, sledila mu je Mestna godba Novo mesto, za njo pa gasilski znak, ki sta ga nosila gasilka in gasilec našega društva. Kot naslednji je v paradi v gasilskem vozilu šel vodja ešalona poveljnik občinskega gasilskega poveljstva tov. Boris Sajevic, sledil mu je društveni prapor s častno četo našega društva, tej pa so sledili prapori društev, udeleženih v paradi. Praporom je sledila gasilska mladina, njim pa članice in člani domačega in vseh preostalih društev, udeleženih v paradi. Paradi gasilk in gasilcev so nato sledila gasilska vozila, od najmanjšega do največjega.

130_obletnica_parada (44)

Celotna parada se je na prizorišče podala mimo častne tribune, na kateri so bili: predsednik PGD Žužemberk tov. Mihael Filipič, poveljnik PGD Žužemberk tov. Peter Košiček, poveljnik GZ Slovenije tov. Franci Petek, generalni direktor URSZR g. Darko But, poveljnik Civilne zaščite Dolenjske regije g. Klemen Gorše, predsednik Regijskega sveta Dolenjske regije tov. Janez Bregant, poveljnik Regijskega sveta Dolenjske Regije tov. Martin Lužar, predsednik Gasilske zveze Novo mesto tov. Fikret Fejzić in Marjan Šmalc.

Po prihodu ešalona na prireditveno prizorišče je Mestna godba Novo mesto zaigrala državno himno, s katero se je pričela slavnostna prireditev. K besedi so pristopili predsednik PGD Žužemberk tov. Mihael Filipič, župan Občine Žužemberk g. Franc Škufca, poveljnik GZ Slovenija tov. Franci Petek in slavnostni govornik, generalni direktor URSZR g. Darko But.

Predsednik PGD Žužemberk tov. Mihael Filipič je v govoru kratko predstavil zgodovino društva in naštel nekaj ciljev, ki jih ima društvo zapisano za obdobje naslednjih desetih let, sledil je govor župana Občine Žužemberk g. Franca Škufce, ki je čestital društvu za uspešno prehojeno pot in zaželel še naprej dobro delo.

Poveljnik GZ Slovenije tov. Franci Petek je v govoru izpostavil pomen gasilca v družbi in se zahvalil društvu za vzorno delo. Ob enem je dejal, da se veseli, ko se bo lahko ponovno oglasil v Žužemberku, takrat ob otvoritvi novega regijskega poligona.
Slavnostni govornik generalni direktor URSZR g. Darko But je v svojem govoru podaril pomen žužemberške gasilske enote za zagotavljanje splošne varnosti v občini in izpostavil pomembnost pridobitve novega tehničnega reševalnega vozila, s katerim bo lahko operativna društvena enota hitro in učinkovito posredovala na nesrečah. Ob enem je društvu čestital za visoki jubilej in se zahvalil za dobrobit, ki ga družbi prinaša društvo.

Po govoru je sledil nastop Moškega pevskega zbora Cirila Zajca pod vodstvom zborovodkinje Nine Zajec.

Poveljnik GZ Slovenije tov. Franci Petek je nato podelil plaketo GZ Slovenije podjetju Keko Oprema d.o.o., ki jo je sprejel tehnični direktor podjetja, g. Jože Štupar.

130_obletnica_parada (97)

Sledila je podelitev zahval sponzorjem in donatorjem, nato pa svečani prevzem vozila. Boter vozila, podjetje Keko Oprema d.o.o. in v njenem imenu g. Jože Štupar, je ključe predal poveljniku društva, ta pa jih je zaupal skrbniku vozila, tov. Gašperju Glavanu, ki je preizkusil vozilo.

Ob koncu je domači župnik Franc Vidmar blagoslovil vozilo in s tem je bila prireditev tudi uradno zaključena. Kako je potekala parada in prireditev ter prevzem vozila, si lahko ogledate v videoposnetku, ki ga je pripravil Miran Klevišar.

Gasilci PGD Žužemberk se še enkrat iskreno zahvaljujemo vsem, ki ste nam pomagali ustvariti čudovit praznični dan; od tovarišic gasilk in tovarišev gasilcev do donatorjev, sponzorjev in vseh, ki s svojim prispevkom bogatite naše društveno življenje in umeščate gasilstvo v suhokranjski vsakdan.

Mateja Filipič
Foto: Robert Resnik

Preberite še

Tekma Ognjenih risov za memorial Gregorja Krakarja

To soboto, 24. avgusta 2019, bo v Žužemberku na igrišču pred Osnovno šolo Žužemberk potekala …