Home / Novice / Ostalo / 8.junij Svetovni dan gasilcev

8.junij Svetovni dan gasilcev

Po svetu obeležujejo 8. junij kot svetovni dan gasilcev in gasilk

Današnji dan je za vse gasilce in gasilke zelo pomemben dan, saj praznujemo svetovni dan gasilcev in gasilk, ki s svojim delom velikokrat rešujejo življenja. V Sloveniji je veliko gasilcev, ki dnevno pomagajo in rešujejo ljudi, premoženje in ostalo, saj je v Sloveniji kar 600 poklicnih gasilcev, ki delujejo v 13 gasilskih zavodih. V Sloveniji pa je še okoli 133.000 prostovoljnih gasilcev, ki prostovoljno pomagajo ne samo na požarih, temveč tudi na tako imenovanih nesrečah tehničnega značaja.

V Sloveniji je približno 1/3 intervencij na požarih ostali 2/3 pa predstavljajo intervencije tehničnega tipa, to so intervencije na prometnih nesrečah in intervencije na delovnih mestih. Včasih pa pride tudi do intervencij zaradi naravnih nesreč, kot so naprimer poplave, plazovi, potresi in nevihte.

 

 

 

To kar delamo gasilci je zelo plemenito, saj pomoč sočloveku v nesreči je plemenito dejanje in šele takrat se pokaže, kdo smo in kaj je naš namen, smo SLOVENSKI GASILCI, pripravljeni pomagati z vsemi silami in z vso tehniko, ki jo premoremo.

 

Zavedati se je potrebno, kako veliko dela in volje je vloženo v to, da lahko prostovolno društvo kot je PGD Žužemberk deluje. Imamo štiri vozila in veliko ostale opreme, katero je potrebno vseskozi vzdrževati in s katero je treba znati delati. K sreči imamo tudi veliko članov in članic, ki so pripravljeni delati zato, da gasilsko društvo deluje tako kot mora delovati. Na koncu bi vsem gasilcem zaželel naj jim praznik Svetovni dan gasilcev mine mirno in čim manj intervencij v prihodnje.

Z gasilskim pozdravom NA POMOČ!

Preberite še

Gašenje, oživljanje, reševanje – tako je minil naš dan odprtih vrat!

Tako je potekal naš prvi dan odprtih vrat na trgu v Žužemberku!