Home / Novice / Izobraževanje / Gašenje, oživljanje, reševanje – tako je minil naš dan odprtih vrat!

Gašenje, oživljanje, reševanje – tako je minil naš dan odprtih vrat!

Včeraj se je v Žužemberku na trgu pred gradom odvil dan odprtih vrat našega društva. Program, ki je trajal kar dobre štiri ure – od 10. do 14. ure – je bil bogat in namenjen predvsem ozaveščanju občanov o pomembnosti pravilnega ukrepanja v primeru nesreč, ki se nam lahko pripetijo v vsakdanjem življenju.

dan-odprtih-vrat-oktober-mesec-pozarne-varnosti--2015-001

Program je zaobjel predstavitev društvenega voznega parka in opreme, predstavitev tekmovanja Fire Combat in ostalih društvenih dejavnosti, prikaz pravilnega gašenja ob maščobni eksploziji, prikaz pravilne uporabe gasilnikov, praktičen prikaz gašenja začetnih požarov, prikaz nudenja prve pomoči in pravilna uporaba AED (polavtomatskega zunanjega defibrilatorja) ter obnova temeljnih postopkov oživljanja.

dan-odprtih-vrat-oktober-mesec-pozarne-varnosti--2015-003

Veliko zanimanja, sploh s strani gasilske mladine, je bilo ob predstavitvi nudenja prve pomoči in dela z AED. Pri tem je sodelovalo tudi OZRK Novo mesto, ki nam je posodilo rekvizit za demonstracijo.

dan-odprtih-vrat-oktober-mesec-pozarne-varnosti-2015-6

Vrhunec je dan odprtih vrat doživel z veliko gasilsko vajo, ki smo jo na trgu v Žužemberku izvedli skupaj s tovariši pobratenega hrvaškega gasilskega društva DVD Belavići ter Gasilsko-reševalnim centrom Novo mesto. Tema vaje je bila prometna nesreča dveh vozil z dvema (enim lažje in drugim težje) poškodovanima udeležencema.

dan-odprtih-vrat-oktober-mesec-pozarne-varnosti--2015-002

Ko je mimoidoči opazil nesrečo, je poklical Regijski center za obveščanje, ta pa je na kraj nesreče nemudoma aktiviral GRC Novo mesto ter PGD Žužemberk. Eno vozilo je ob trku zagorelo, zato je mimoidoči s pomočjo Rautkovega prijema iz tega vozila previdno izvlekel nezavestnega udeleženca.

dan-odprtih-vrat-oktober-mesec-pozarne-varnosti--2015-001

Ko so na kraj nesreče prišli gasilci, so pri drugem udeležencu nesreče sumili na poškodbo vratne hrbtenice. Eden izmed gasilcev bolničarjev je poškodovancu držal glavo v nevtralnem položaju, drugi pa mu je namestil vratno opornico. Preostali gasilci so pričeli s tehničnim posegom rezati vozilo, gasilca bolničarja pa sta pri tem vseskozi nadzorovala ponesrečenca in njegovo stanje. Ko so vozilo razrezali do te mere, da je bil omogočen popoln dostop do ponesrečenca, so zaradi splošne varnosti najprej zavarovali vse ostre robove vozila. Ponesrečencu so namestili steznik za imobilizacijo hrbtenice, ki se uporablja pri sedečem poškodovancu (v Sloveniji najbolje poznan kot KED oz. Kendrick Extrication Device) in ga tako varno prenesli iz vozila. Gasilca bolničarja sta mu nato nudila nadaljnjo oskrbo, ki jo gasilci ob nesreči vedno nudimo vse do prihoda reševalcev.

drzavna-prvaka-podprvakinji-panter-smrketi-2

Po vaji je na grajskem dvorišču in v grajski kleti sledila pogostitev za vse udeležence dneva odprtih vrat, v poznih popoldanskih urah pa se je odvilo še krajše slavje ob uradnem sprejemu ekipe Panter in ekipe Smrketi, ki sta na državnem tekmovanju Fire Combat osvojili prvo (Panter) in drugo (Smrketi) mesto. Sprejema so se udeležili tudi poveljnik OGP Žužemberk ter župan in podžupan Občine Žužemberk.

Dragi občani, dragi Žužemberčani! Hvala vsem, ki ste nas prišli pogledati in nam s tem izkazali podporo. Zelo jo cenimo in prepričani ste lahko, da vam bomo v težavah vedno priskočili na pomoč. Upamo in želimo si, da se dneva odprtih vrat naslednje leto udeležite v še večjem številu in da tako skupaj poskrbimo za še večjo varnost v Občini Žužemberk!

Na pomoč!

FOTO in VIDEO: E. Pršina, M. Filipič

Preberite še

Reševanje ob prometni nesreči – kako poteka od blizu?

Dan odprtih vrat našega društva smo med drugim izkoristili za predstavitev postopka ukrepanja ob prometni nesreči.